Apabila anda membuat pembelian untuk syarikat anda atau menerima bekalan, anda akan menerima invois daripada pembekal anda.

Kemasukan data dalam Received Invoice adalah perlu demi memastikan Input Tax yang dibayar akan direkodkan dengan tepat, terutamanya bagi tujuan menuntut kembali Input Tax Credit (ITC).

Akaun yang diperlukan: Inventory / Cost of Goods Sold / Overhead (Debit) and Creditor (Credit)

Untuk penerimaan invois anda boleh ikuti langkah-langkah berikut:


1) Sila ke menu Expenses ->Received Invoices ->Add New. Anda akan ditunjukkan paparan seperti berikut:2) Sila pilih supplier / biller dan masukkan data yang diperlukan.

3) Ruangan wajib diisi: : Receive From (Creditor Account), Reference Number (Invoice Number), Date Received, Date Due, Subject dan juga butiran barangan yang anda jual untuk mereka.

4) Ruang tidak wajib diisi: Import Document No

5)  Jika anda ingin menambah barangan lagi, anda hanya perlu klik pautan +Add Item.

6)  Paparan dibawah menunjukkan informasi bil anda (Click here to view billing information) dan jika anda ingin menambah butiran lagi, anda boleh masukkan dalam pautan tersebut.7) Apabila selesai memasukkan data, klik butang Submit pada bahagian atas, kanan laman tersebut. Paparan yang kelihatan serupa akan ditunjukkan tetapi apabila anda scroll ke bawah, anda akan melihat ruangan baru iaitu Transaction Details yang mengandungi pemilihan akaun Debit dan juga Credit.8) Sila pastikan Account yang dipilih ialah akaun yang tepat bagi tujuan Debit dan juga Credit.

9) Sekiranya ada perubahan yang dibuat atau tiada, anda harus klik butang Submit.